Moczone ciasteczka drożdżowe

Kolejny przepis na ciasteczka. Tym razem są to moczone ciasteczka drożdżowe w wodzie. Wbrew oczekiwaniom ciastek wcale nie czuć drożdżami. Są megaaa kruche. Te ciasteczka zawsze robią furorę! Nie znam osoby, której by nie smakowały.

Moczone ciasteczka drożdżowe 

Składniki:

  • 500 g margaryny/masła
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g drożdży

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania ciasta
  • cukier puder do obsypania ciasteczek

Drożdże rozpuszczamy w łyżce cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozpuszczone drożdże, margarynę/masło, jajka i żółtko. Zagniatamy ciasto. Wkładamy je do płóciennej ściereczki, dobrze zawiązujemy i wkładamy do naczynia z zimną wodą na minimum 3 godziny.

Po tym czasie wyciągamy je z wody i ze ściereczki i podsypujemy odrobiną mąki (tak aby się nie kleiło). Dzielimy na dwie części, aby ułatwić sobie pracę. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm), w razie potrzeby podsypujemy mąką, żeby nie przyklejało się do blatu. Wycinamy ciasteczka, najlepiej użyć do tego malutkich foremek. Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180°C na złoty kolor. Studzimy.

Chłodne ciasteczka obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz