Orzechowe słoneczka

Jeszcze się Wam nie chwaliłam, ale ostatnie święta upłynęły mi pod znakiem ciasteczek ;D Wraz z mamą postawiłyśmy sobie ambitny plany przygotowania 12 rodzajów ciasteczek na święta. I dałyśmy radę XD Wśród nich znalazły się oczywiście pozycje obowiązkowe w naszym ciasteczkowym menu, czyli domowa czekolada, ciasteczka z cukrem, ryżowe ciasteczka i drożdżowe ciasteczka moczone. Było wśród nich kilka nowości i kilka klasycznych, starych przepisów. Orzechowe słoneczka to właśnie jeden z tych klasycznych przepisów. Są pyszne, kruche i megaaa orzechowe 😉

Orzechowe słoneczka

Orzechowe słoneczka

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka

Lukier:

  • 3 białka
  • 200 g cukru pudru

Masa orzechowa:

  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • mleko do zalania orzechów
  • 1 łyżka spirytusu (lub innego alkoholu)

Dodatkowo:

  • około 200 g zmielonych orzechów lakowych lub włoskich do obtoczenia ciasteczek

Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, żółtka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto.

Białka ubijamy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, aż lukier stanie się gęsty i gładki.

Ciasto podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm). Z ciasta wycinamy małe kółeczka (ja użyłam kieliszka do wódki) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy lukrem.

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160° (z termoobiegiem) na złoty kolor (u mnie około 20 minut). Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.

Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem, tak aby mleko całkowicie zakryło orzechy. Pozostawiamy je aż wchłoną praktycznie cały płyn. Masę ubijamy na parze. Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Układamy ją na garnku z gotującą się wodą, zmniejszamy ogień do minimum i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Ubijamy, aż zbieleje, kilkukrotnie zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i bardzo ciepła. Gotową pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). W drugiej misce ucieramy do białości masło i dodajemy do niego powoli wystudzoną masę jajeczną cały czas ubijając masę. Na koniec dodajemy orzechy (całe wraz z ewentualną pozostałością mleka) i alkohol. Całość ucieramy do połączenia składników.

Wystudzone ciasteczka przekładamy masą, a następnie boki każdego z nich obtaczamy w zmielonych orzechach.

Smacznego 😉

Orzechowe słoneczka

Orzechowe słoneczka

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz