Owsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami

Owsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami to domowa wersja popularnych owsianych ciastek „śniadaniowych”. W domowej wersji możemy poszaleć z dodatkami 😀 Ja nie przepadam za rodzynkami, więc użyłam mojej ukochanej suszonej żurawiny, która w tych ciasteczkach sprawdziła się genialnie.

Owsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami

Owsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami

Składniki:

  • 200 g masła/margaryny (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 100 g suszonej żurawiny (u mnie Helio)
  • 100 g obranych migdałów (u mnie Helio)

Żurawinę i migdały kroimy na mniejsze kawałki.

Masło/margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i gładką masę. Następnie dodajemy jajko i ucieramy. Później przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy płatki owsiane, żurawinę i migdały. Mieszamy tylko do połączenia składników.

Z ciasta formujemy kulki, wielkości orzechów włoskich, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy formując płaskie ciasteczka.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C z termoobiegiem około 15-20 minut, aż się ładnie zezłocą.

Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.

Smacznego 😉

Owsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami

Owsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami

Owsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami

Dodaj komentarz