Czas na coś słodkiego. Maleńkie rogaliki na piwie to moje ostatnie odkrycie! Piwo sprawia, że są one niesamowicie kruche. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała do nich nutelli. Z przepisu wychodzi ich naprawdę sporo, ale proponuję nie zmniejszać porcji – rogaliki znikają w każdej ilości 😀
Rogaliki na piwie
Składniki:
- 4 szklanki mąki + trochę do podsypania ciasta
- 400 g zimnego masła/margaryny
- 250 ml piwa
- nutella
- cukier puder do obsypania rogalików
Rozpoczynamy od ciasta, które najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło/margarynę i jajko. Zaczynami zagniatać ciasto stopniowo dolewając piwa. Gotowe ciasto powinno być lekko klejące, zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na noc.
Następnego dnia schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Za pomocą talerzyka wycinamy kółka, które następnie dzielimy na osiem równych trójkątów. Na końcu każdego z nich umieszczamy łyżeczkę nutelli i zwijamy tworząc rogalik.
Następnie układamy je na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem do momentu aż zbrązowieją (zwłaszcza od spodu).
Gotowe pozostawiamy do wystudzenia i oprószenia cukrem pudrem.
Smacznego 😉