Rogaliki na piwie

Czas na coś słodkiego. Maleńkie rogaliki na piwie to moje ostatnie odkrycie! Piwo sprawia, że są one niesamowicie kruche. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała do nich nutelli. Z przepisu wychodzi ich naprawdę sporo, ale proponuję nie zmniejszać porcji – rogaliki znikają w każdej ilości 😀

Rogaliki na piwie

Rogaliki na piwie

Składniki:

  • 4 szklanki mąki + trochę do podsypania ciasta
  • 400 g zimnego masła/margaryny 
  • 250 ml piwa
  • nutella
  • cukier puder do obsypania rogalików

Rozpoczynamy od ciasta, które najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło/margarynę i jajko. Zaczynami zagniatać ciasto stopniowo dolewając piwa. Gotowe ciasto powinno być lekko klejące, zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na noc.

Następnego dnia schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Za pomocą talerzyka wycinamy kółka, które następnie dzielimy na osiem równych trójkątów. Na końcu każdego z nich umieszczamy łyżeczkę nutelli i zwijamy tworząc rogalik.

Następnie układamy je na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem do momentu aż zbrązowieją (zwłaszcza od spodu).

Gotowe pozostawiamy do wystudzenia i oprószenia cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Rogaliki na piwie

Rogaliki na piwie

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.