Ryżowe ciasteczka

Były już ciasteczka z cukrem, kocie oczka i moczone ciasteczka drożdżowe. Teraz czas najwyższy na ciasteczka z kleiku ryżowego. Niewątpliwie są to moje ulubione ciasteczka!

Gwarantuję Wam, że zachwycą każdego. Małe, niepozorne cuda, które wyglądają jak ciasteczka kokosowe. Każdy kto się na nie skusi będzie zaskoczony ich smakiem, ponieważ nie mają nic wspólnego z kokosem 😉 Przygotowanie ich nie wymaga ani dużo czasu ani dużych umiejętności. Są ideale dla osób zaczynających dopiero swoją przygodę z pieczeniem. I nie zawierają glutenu. Wypróbujcie je koniecznie!

Ryżowe ciasteczka

Składniki:

  • opakowanie kleiku ryżowego (naturalnego)
  • kostka masła
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • marmolada/czekolada

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą i gładką masę. Dodajemy żółtka i ucieramy na gładko. Następnie dodajemy kleik ryżowy i dobrze miksujemy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Łączymy je z masą kleikową, do masy kleikowej dodajemy po łyżce piany z białek i ucieramy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Na wyłożone papierem do pieczenia blachy, nakładamy łyżką masę, na środku każdego robimy dziurkę i wypełniamy ją odrobiną marmolady/czekolady.

Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) na złoty kolor. U mnie zajęło to około 15-20 minut.

Smacznego 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz