Szyszki

Szyszki to jeden ze słodkich smaków mojego dzieciństwa. Uwielbiałam je! Są banalnie proste do wykonania i niesamowicie słodkie. Gwarantuję Wam, że jeśli je przygotujecie to nie tylko dzieci będą zadowolone 😉

Mój przepis zawiera czekoladę mleczną, ale możecie poeksperymentować i przygotować je z gorzkiej lub białej czekolady.

Szyszki

Składniki:

  • puszka kajmaku – masy krówkowej (u mnie 510 g)
  • 150 g ryżu preparowanego
  • 200 g mlecznej czekolady

Masę kajmakową przekładamy do rondelka. Dorzucamy do niej połamaną mleczną czekoladę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.

Do dużej miski wsypujemy preparowany ryż i zalewamy go naszą masą krówkowo-czekoladową. Dokładnie mieszamy (najlepiej ręką).

Najłatwiej formować szyszki lekko zwilżonymi rękami. Nabieramy porcję ryżu i formujemy go, lekko ściskając na kształt kulek lub podłużny podobny do szyszek.

Uformowane szyszki przekładamy na talerz i pozostawiamy w zimnym miejscu do zastygnięcia. Takie szyszki możemy przełożyć do papilotek.

Smacznego 😉


Ratujmy klasyki

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Jeden komentarz

Dodaj komentarz