Lava Cake, czyli fondant czekoladowy

Obiecałam Wam przepis na mój walentynkowy deser et voila. Lava cake lub jeśli wolicie fondant czekoladowy to deser idealny dla fanów czekolady! Ciastko z płynnym, gorącym, czekoladowym środkiem w towarzystwie zimnych lodów to połączenia perfekcyjne. Ja dodałam jeszcze szczyptę chili, które idealnie komponuje się z czekoladą, ale możecie je pominąć.

Wbrew pozorom fondanty wcale nie są trudne do przygotowania. Cała filozofia tkwi w pilnowaniu ich podczas pieczenia, żeby ich nie przeciągnąć 😉 Jednak naprawdę warto spróbować!

Lava Cake, czyli fondant czekoladowy

Lava Cake, czyli fondant czekoladowy

3 kokilki o średnicy 8 cm

Składniki:

  • 170 g czekolady gorzkiej
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 kopiate łyżki mąki
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • masło (do wysmarowania kokilek)
  • kakao (do obsypania kokilek)

Do podania:

  • cukier puder, bita śmietana, lody lub owoce

Połamaną czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej na średnim ogniu. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia.

W misce ucieramy jajka, żółtka i cukier na gęstą i białą pianę. Następnie dodajemy do niej mąkę, sól, chili i czekoladę. Krótko mieszamy do połączenia składników.

Kokilki dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Wlewamy masę czekoladową do 3/4 wysokości naczynek. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 220°C około 9-12 minut (czas zależy od mocy piekarnika). Fondanty powinny lekko podrosnąć, być ścięte po bokach i u góry oraz lekko odchodzić z boku od naczynka.

Gotowe od razu przekładamy na talerz. Najlepiej smakują lekko oprószone cukrem pudrem z bitą śmietaną, lodami i owocami.

Masę możemy przygotować trochę wcześniej i włożyć do lodówki. Jednak wtedy należy piec je trochę dłużej.

Smacznego 😉

Lava Cake, czyli fondant czekoladowy

Dodaj komentarz