Niewiele jest osób, które nie lubią lodów 😉 Nawet ja, czyli osoba, która generalnie nie przepada za słodkościami po prostu je uwielbiam.
W tamtym roku na blogu pojawiły się przepisy na sorbet truskawkowy, lody z nutellą i tradycyjne lody na bazie żółtek o smaku kawy latte. W tym roku lodowe przepisy rozpocznę od banalnie prostych w wykonaniu dwuskładnikowych lodów śmietankowych. Są one pyszne same w sobie, ale stanowią również świetną bazę dla innych smaków.
Mam tylko jedną uwagę, nie przeraźcie się podczas przygotowań, masa lodowa przed zamrożeniem jest strasznie słodka (przynajmniej jak na mój gust ;)), jednak po zamrożeniu są po prostu idealne.
Dwuskładnikowe lody śmietankowe – ze śmietanki i mleczka skondensowanego
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 400 ml słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka)
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
Śmietankę ubijamy tak jak pianę z białek – uważamy, żeby jej nie przebić. Dodajemy mleczko skondensowane i chwilę ucieramy tylko do momentu, aż wszystko ładnie się połączy.
Tak przygotowaną masę, przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją. Zamrożoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.
Jeśli nie mamy maszynki to masę przekładamy do pojemnika, który następnie wkładamy do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Co jakiś czas, zwłaszcza na początku dobrze jest je przemieszać.
Smacznego 😉
Zgadza się, nie znam nikogo, kto pogardziłby lodami 🙂
Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
http://smilingshrimp.blogspot.com
bardzo podoba mi się ten przepis, muszę wypróbować!