Sorbet ananasowy

Czas na ochłodę! Domowy sorbet ananasowy idealnie sprawdzi się w tej roli. Trzy główne składniki i domowy sorbet gotowy. Kilka przepisów, które znalazłam opierały się na wodzie. Ja jednak postawiłam na sok jabłkowy. Kupcie sok dobrej jakości lub jeśli macie sokowirówkę wyciśnijcie go sami 😉 Do tego pyszny, soczysty ananas i letni deser gotowy.

Sorbet ananasowy

Sorbet ananasowy

Składniki:

  • świeży ananas
  • szklanka soku jabłkowego (250 ml)
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka mocnego alkoholu (u mnie cytrynówka, ale można pominąć)
  • ewentualnie miód (ja pominęłam)

Najpierw zajmujemy się ananasem. Obieramy go ze skóry i wycinamy zdrewniały środek. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy do rozdrabniacza/blendera i miksujemy na gładki mus. 

Do musu dodajemy sok jabłkowy i sok z cytryny. Mieszamy i jeśli chcemy możemy dosłodzić miodem. 

Później tak przygotowany mus, przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją. Zamrożony sorbet przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.

Jeśli wykonujecie sorbet bez maszynki to musicie uzbroić się w cierpliwość  Po zmiksowaniu przekładamy mus do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Później co 30 minut przez minimum 2 godziny musimy porządnie zmiksować naszą masę, żeby nie utworzyły się w niej grudki.

Smacznego 😉

P.S. Jeśli chcecie przygotować sorbet bez alkoholu pamiętajcie, że po zamrożeniu ciężej będzie go nakładać. 😀

Sorbet ananasowy

Sorbet ananasowy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.