Sorbet truskawkowy

Idzie lato… słońce wysoko… temperatura powyżej 20°C… przydałoby się coś na ochłodę 😀

Dwa tygodnie temu kupiłam sobie nową maszynkę do lodów. Postanowiłam ją przetestować i przygotować mój ulubiony sorbet – sorbet truskawkowy 🙂

Sezon na truskawki już się rozpoczął, więc korzystajcie! Jeśli o mnie chodzi to narazie użyłam truskawek kupionych na starganie. Były wyjątkowo ładne, soczyste i czerwone.

Co prawda większość czasu spędzam w mieście i mieszkam obecnie w bloku, ale na balkonie zrobiłam sobie namiastkę ogrodu. Wśród ziół nie mogło zabraknąć i truskawek. Pierwsze owoce już dojrzały i nawet już je próbowałam, nawiasem mówiąc nie wiem jaka to odmiana ale owoce są pysze i naprawdę duże, teraz tylko czekać aż będzie ich więcej.

Lody

Sorbet truskawkowy

Składniki:

  • 800 g truskawek
  • sok z jednej większej cytryny
  • 2/3 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie sorbety może dodać więcej)
  • 1 łyżka wódki

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Wrzucamy je do blendera i dokładnie miksujemy. Dodajemy wyciśnięty sok z jednej cytryny, cukier, wódkę i znowu dokładnie miksujemy. Powstałą masę wkładamy do lodówki, żeby się schłodziła.

Schłodzoną mieszankę wlewamy powoli do maszynki do lodów. Sorbet powinien być gotowy po około 30 minutach. Możemy jeść go od razu lub przełożyć do pojemnika i schować do lodówki.

!!! PAMIĘTAJCIE aby dzień wcześniej zamrozić wkład maszynki do lodów !!!

Jeśli wykonujecie sorbet bez maszynki to musicie uzbroić się w cierpliwość 😉 Po zmiksowaniu przekładamy mieszankę do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Później co 30 minut przez minimum 3 godziny musimy porządnie zmiksować naszą masę, żeby nie utworzyły się w niej grudki.

Smacznego 🙂

A oto i jedna z moich truskawek 🙂

truskawka

Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Truskawkowe szaleństwo 2016

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz