Tradycyjne lody na bazie żółtek o smaku kawy latte

Nadeszła kolejna fala upałów. Dla ochłody proponuję Wam pyszne lody o smaku kawy latte. Kiedy na dworze ponad 30°C nie ma to jak domowe lody 😉 Te powstały według tradycyjnej, babcinej receptury – na żółtkach. Są naprawdę przepyszne. Koniecznie spróbujcie!

lodykawowe

Tradycyjne lody na bazie żółtek o smaku kawy latte

Składniki:

  • pół szklanki śmietanki 36%
  • 1,5 szklanki mleka 3,2%
  • pół szklanki cukru (chyba że nasza kawa latte jest słodka to wtedy dajemy mniej)
  • 3 opakowania kawy latte w proszku (u mnie każde po 12,5 g)
  • 3 żółtka

Mleko, kremówkę i kawę w proszku łączymy w garnku o grubym dnie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, aż zacznie wrzeć.
Zanim mleko się zagotuje, ubijamy żółtka z dodatkiem cukru na puszystą i jasną masę (tak jak na kogel mogel). Najlepiej użyć do tego miksera.
Do ubitych żółtek dodajemy połowę zagotowanego mleka i miksujemy. Mleko z żółtkami przelewamy do garnka z resztą mleka. Całość podgrzewamy na małym ogniu, ważne jest aby nie doprowadzić do wrzenia, bo może się zwarzyć. Krem powinien lekko zgęstnieć, wtedy przykrywamy go folią i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Kiedy masa jest schłodzona przelewamy ją do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją. Zamrożoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.

Jeśli nie mamy maszynki to schłodzony krem miksujemy i przekładamy do pojemnika, który następnie wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut przez 3 godziny wyciągamy lody i je miksujemy, aby nie powstały kryształki lodu.

Smacznego 😉

lody

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

2 komentarzy

  1. Kaśka:

    Nie ma dobrych lodów bez żółtek i kremówki. Lody bazujące na innych składnikach to namiastki prawdziwych lodów. Nikt mnie nie przekona, że jest inaczej, wypróbowałam dziesiątki przepisów i swoje wiem:). Zapisuję do zrobienia bo smak latte bardzo lubię.

Dodaj komentarz