Tradycyjne lody na bazie żółtek o smaku kawy latte

Nadeszła kolejna fala upałów. Dla ochłody proponuję Wam pyszne lody o smaku kawy latte. Kiedy na dworze ponad 30°C nie ma to jak domowe lody 😉 Te powstały według tradycyjnej, babcinej receptury – na żółtkach. Są naprawdę przepyszne. Koniecznie spróbujcie!

lodykawowe

Tradycyjne lody na bazie żółtek o smaku kawy latte

Składniki:

  • pół szklanki śmietanki 36%
  • 1,5 szklanki mleka 3,2%
  • pół szklanki cukru (chyba że nasza kawa latte jest słodka to wtedy dajemy mniej)
  • 3 opakowania kawy latte w proszku (u mnie każde po 12,5 g)
  • 3 żółtka

Mleko, kremówkę i kawę w proszku łączymy w garnku o grubym dnie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, aż zacznie wrzeć.
Zanim mleko się zagotuje, ubijamy żółtka z dodatkiem cukru na puszystą i jasną masę (tak jak na kogel mogel). Najlepiej użyć do tego miksera.
Do ubitych żółtek dodajemy połowę zagotowanego mleka i miksujemy. Mleko z żółtkami przelewamy do garnka z resztą mleka. Całość podgrzewamy na małym ogniu, ważne jest aby nie doprowadzić do wrzenia, bo może się zwarzyć. Krem powinien lekko zgęstnieć, wtedy przykrywamy go folią i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Kiedy masa jest schłodzona przelewamy ją do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją. Zamrożoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.

Jeśli nie mamy maszynki to schłodzony krem miksujemy i przekładamy do pojemnika, który następnie wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut przez 3 godziny wyciągamy lody i je miksujemy, aby nie powstały kryształki lodu.

Smacznego 😉

lody

2 komentarzy

  1. Kaśka:

    Nie ma dobrych lodów bez żółtek i kremówki. Lody bazujące na innych składnikach to namiastki prawdziwych lodów. Nikt mnie nie przekona, że jest inaczej, wypróbowałam dziesiątki przepisów i swoje wiem:). Zapisuję do zrobienia bo smak latte bardzo lubię.

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.