Naked cake z nutellą i truskawkami

Obiecałam Wam wczoraj przepis na tort urodzinowy – oto i on, mój pierwszy naked cake 😉

Przepis na ten tort znalazłam na jednym z popularnych blogów o pieczeniu. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała 😀

Naked cake z nutellą i truskawkami

Składniki:

Ucierane ciasto czekoladowe:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki czekolady gorzkiej (startej na drobnych oczkach tarki)
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladowy biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki czekolady gorzkiej (startej na drobnych oczkach tarki)

Krem z nutellą:

  • 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 250 g nutelli

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36 % (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietanfix (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • około 500 g truskawek

Do przygotowania ciast użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm.

Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe i biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki 2 godziny wcześniej.

Najpierw pieczemy ciasto czekoladowe. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy startą czekoladę oraz masło i ucieramy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i całość dokładnie ucieramy. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je, po kilka łyżek, do czekoladowego ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.Ciasto przelewamy do wyłożonej od spodu papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 160°C (termoobieg) do tak zwanego suchego patyczka, mi zajęło to około 40 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowania biszkoptu rozpoczynamy od rozdzielenia żółtek od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy czekoladę i przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzn. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 15-20 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Po upieczeniu, aby biszkopt nie opadł, rzucamy nim z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię i pozostawiamy do wystudzenia.

Kiedy nasze ciasta są wystudzone możemy przygotować kremy. W misce umieszczamy mascarpone i nutellę. Miksujemy tylko chwilę, do połączenia składników. Tak przygotowany krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodził.

W drugiej misce umieszczamy śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Wszystkie to składniki ubijamy do powstania gęstego kremu. W połowie ubijania możemy dodać śmietanfix jeśli go używamy. Uważajcie jednak, żeby nie „przebić” śmietany. Gotowy krem schładzamy.

Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe możemy zacząć składać nasz tort. Ciasto czekoladowe umieszczamy na paterze. Smarujemy je połową kremu z nutelli, następnie na całym kremie układamy przecięte truskawki, przykrywamy je połową kremu śmietankowego. Na kremie układamy biszkopt. Smarujemy go resztą kremu z nutellą, następnie kremem śmietankowym. Na samej górze układamy przekrojone truskawki. Tort wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Smacznego 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz