Ten tort to prawdziwa gratka dla fanów czekolady. Nie można go nazwać inaczej niż tort czekoladowa rozkosz. Smak gorzkiej czekolady sprawia, że wcale nie jest on za słodki. Słodyczy dodaje głównie konfitura truskawkowa.
Przygotowanie czekoladowego musu jest bardzo ciekawe. W pierwszej chwili przeraziłam się kiedy żółtka zaczęły mi się zsiadać i tworzyła się jajecznica XD ale spokojnie okazuje się, że właśnie tak ma być. Dodatkowym atutem tego musu (przynajmniej dla mnie) jest fakt, że nie używamy surowych jajek. Nie szczególnie przepadam za surowymi jajkami w deserach 😀
Tort czekoladowa rozkosz
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki czekolady w proszku
- 1 łyżeczka kakao
- 16 g cukru wanilinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mus czekoladowy:
- 125 ml mleka
- 4 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
Dodatkowo:
- 240 g konfitury truskawkowej (jeden słoik)
- truskawki do dekoracji tortu
Średnica tortownicy to 26 cm.
Rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i czekoladą. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Powinien być gotowy po około 20-25 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
Mleko lekko podgrzewamy, ma być letnie ale nie gorące. Dodajemy do niego żółtka i cukier puder i dokładnie roztrzepujemy. Stale mieszając zagotowujemy. Ściągamy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gotowy odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy zimy mus i dokładnie mieszamy łyżką.
Biszkopt kroimy na pół, spód umieszczamy w tortownicy (z zapiętą obręczą) smarujemy dokładnie konfiturą truskawkową, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy cały mus czekoladowy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia.
Schłodzony wyciągamy z formy i dekorujemy truskawkami.
Smacznego 😉
Muszę wypróbować ten przepis! Wygląda wspaniale.
Dziękuję 😉