Dziś przepis na obiecany ostatnio tort. 😉 W tym roku postawiłam na klasyczne połączenie, które zawsze jest pyszne. Tort czekoladowy z jeżynami i borówkami to pyszna propozycja na klasyczny i łatwy w przygotowaniu tort. Gorzka czekolada i leśne owoce to połączenie idealne.
Tort czekoladowy z jeżynami i borówkami
Skadniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 15 g cukru wanilinowego (opakowanie)
- 50 g czekolady w proszku
- 5 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Krem czekoladowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 utrwalacz do śmietany
Dodatkowo:
- około 200 g borówek
- około 200 g jeżyn
- świeże listki mięty
Tortownica o średnicy 22 cm.
Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu (najlepiej upiec go dzień wcześniej, wtedy będzie się go dużo lepiej kroiło). Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Później na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy czekoladę w proszku i przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja wykładam tylko spód) i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Powinien być gotowy po około 30 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Po upieczeniu, aby biszkopt nie opadł, rzucamy nim z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię i pozostawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień lub po całkowitym wystudzeniu dzielimy go na 4 blaty.
Następnie przygotowujemy krem. W 300 ml śmietanki rozpuszczamy połamaną czekoladę. Pamiętajcie, żeby nie dopuścić do zagotowania śmietany! Tak przygotowaną masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubijamy ją na puszysty krem (zajmie to kilka minut) pod koniec ubijania dodajemy utrwalacz do śmietany. Następnie w drugiej misce ubijamy pozostałą część śmietany (200g) z serkiem mascarpone. Ubijamy na sztywno. Później dokładnie łączymy ze sobą oba kremy.
Dolny blat smarujemy masą i układamy na niej około garść borówek. przykrywamy kolejnym blatem i znowu smarujemy kremem, tym razem posypujemy go jeżynami. Następnie znowu kładziemy kolejny blat ciasta, smarujemy masą, posypujemy borówkami i przykrywamy ostatnim blatem. Całość ozdabiamy pozostałym kremem, a na koniec owocami.
Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Smacznego 😉