Tort z kokosową wkładką i masą budyniową

Torty nie są moją mocną i ulubioną dyscypliną cukierniczą ;D Zdecydowanie wolę zlecić ich przygotowanie mojej mamie, ponieważ jest ona istną mistrzynią tortów. Jej torty zawsze są przede wszystkim oryginalne, zawierają kilka smaków i co najważniejsze są przepyszne, co potwierdza cała moja rodzinka i znajomi. W związku z tym mama już tradycyjnie piecze torty na każdą rodzinną imprezę. Poniżej znajdziecie przepis na jej ostatnie dzieło tort z kokosową wkładką i masą budyniową, a zatem jest idealną alternatywą dla klasycznych tortów opartych na kremówce 😉

Tort z kokosową wkładką i masą budyniową

Tort z kokosową wkładką i masą budyniową

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)

Ciasto kokosowe:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 200 g wiórek kokosowych (u mnie Helio)

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 12 – 14 łyżek cukru
  • 3 łyżki nutelli
  • 1 łyżka adwokatu

Dodatkowo:

Średnica tortownicy 26 cm.

Najpierw robimy biszkopt dokładnie według TEGO przepisu.

Następnie przygotowujemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy do nich cukier i dokładnie ucieramy aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (spód wyłóżcie papierem do pieczenia), a następnie pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C z termoobiegiem (170°C bez termoobiegu) około 30 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Póżniej przygotowujemy masy. Połowę mleka z cukrem zagotowujemy, aż cukier się rozpuści. Do drugiej połowy mleka dodajemy budynie, żółtka i obie mąki, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy je do gotującego się mleka. Chwilę podgrzewamy, cały czas energicznie mieszając żeby się nie przypaliło. Kiedy składniki się połączą i zgęstnieją masę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w zimne miejsce. Masa musi całkowicie ostygnąć.

Następnie ucieramy masło na jasną masę. Dodajemy do niego stopniowo budyń i dokładnie ucieramy. Na koniec dzielimy ją na dwie równe części. 

Do jednej z nich dodajemy adwokat, a do drugiej nutelli i dokładnie mieszamy. Masy nie są bardzo słodkie więc spróbujcie je i ewentualnie dosłodźcie cukrem pudrem jeśli lubicie bardziej słodkie 😉

Biszkopt przecinamy na pół. Smarujemy ciemną masą (około 1/3 zostawiając trochę do dekoracji). Następnie przykrywamy ciastem kokosowym, które następnie smarujemy jasną masą (tu również około 1/3 zostawiamy do dekoracji). Całość przykrywamy drugą połową biszkoptu. Boki tortu smarujemy ciemną masą i ładnie wyrównujemy, a później górę pokrywamy jasną masą. Polewę czekoladową rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Dekorujemy nią górę tortu. Na koniec ozdabiamy świeżymi kwiatkami bratków.

Tort pozostawiamy na kilka godzin w lodówce do zastygnięcia.

Smacznego 😉

Tort z kokosową wkładką i masą budyniową

Tort z kokosową wkładką i masą budyniową

5 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.