Dip miętowy – raita miętowa

Jako, że lato w pełni, a u mnie w ogródku mięta rośnie jak szalona, szukam sposobów na jej wykorzystanie. Mam to szczęście, że na grządce mam kilka odmian mięty. Uwielbiam jej zapach… zwłaszcza cytrynowej. Jeśli macie tylko miejsce i możliwość kupcie i posadźcie sobie kilka odmian. Tylko uwaga, naprawdę rośnie jak szalona 🙂 Ale plus jest taki że rośnie na każdym podłożu. Osobiście polecam mięte cytrynową, idealnie nadaje się jako dodatek do wody w upalne dni (zdjęcie po prawej stronie) oraz ananasową, która ma delikatny smak i piękne dwukolorowe liście (po lewej).

IMG_20150828_140536IMG_20150828_140606

 

 

Zastanawiacie się pewnie co oznacza „raita”. Tak po prostu w Indiach mówią na wszelkiego rodzaju dipy, które powstały na bazie jogurtu naturalnego. Najczęściej są one z dodatkiem przypraw (głównie ziół) podawany jako część dania głównego.

 

Dip miętowy – raita miętowa:

Składniki:

  • 5-6 łyżek jogurtu greckiego (lub naturalnego gęstego)
  • duża garść posiekanej mięty
  • sól i pieprz

Miętę siekamy na drobno, jeśli mamy kilka rodzajów mięty to wymieszajmy je w różnych proporcjach. Dodajemy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe, banalnie prosty i rewelacyjny w smaku. Dip jest świetnym dodatkiem do chlebków drożdżowych, czy surowych warzyw. Na zdjęciu razem z chlebkiem naan.

Smacznego:)

20150813_12552xc320150813_12554cc6

Dodaj komentarz