Grillowany schab z sosem z cukinii

Pomysł na to danie narodził się ponieważ, ani ja ani moja siostra, nie przepadamy za tradycyjnym schabowym. Potrzebowałam więc zamiennika, który będzie równie szybki w przygotowaniu.Grillowany schab jest bardzo prosty w przygotowaniu i stanowi świetną alternatywę dla „niedzielnego” kotleta. Dodatkowo, jak się okazuje, smak schabu idealnie podkręca delikatnie pikantny i kremowy sos z cukinii.

IMG_20150829_114257

Grillowany schab z sosem z cukinii

4 porcje

Składniki:

  • 8 cienko pokrojonych plastrów schabu (ok. 500g)
  • 300 g cukinii
  • 5 listków bazylii
  • 4 listki mięty
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 18% (najlepiej do sosów)
  • pół świeżej papryczki chili lub pół łyżeczki płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju lub oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Cukinię kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy naszą cukinię. Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane chilli i solimy. Przykrywamy i dusimy przez 15 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, wrzucamy zioła i miksujemy całość na gładką masę. Jeśli chcemy możemy przecedzić nasz sos przez sito, ale ja osobiście tego nie robię. Dodajemy śmietany, resztę masła, sól i pieprz. Lekko podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

Schab oprószamy z każdej strony solą i pieprzem i kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową, jeśli takowej nie mamy możemy usmażyć nasz schab na zwykłej patelce, wcześniej skropioną odrobiną oleju lub oliwy. Smażymy z obu stron. Polewamy je sosem lub tak jak na zdjęciu sos podajemy obok.

Smacznego:)

IMG_20150829_114312IMG_20150829_114307

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz