Guacamole

Na ten przepis po raz pierwszy natrafiłam, kiedy szukałam pomysłu na awokado, które szczerze powieszawszy nie zachwyciło mnie za pierwszym razem smakiem. Okazało się, że w połączeniu z papryczką chilli i pomidorem może być nie tylko zjadliwe, ale i pyszne. Mało tego moja młodsza siostra, która szczerze nienawidzi pomidorów skusiła się na guacamole i cud… stwierdziła, że pyszne 😉  Dodatkową zaletą jest to, że dip stanowi fantastyczną opcję wykorzystania awokado, które jest już za miękkie do sałatki, czy kanapki. Jeśli tak jak ja nie przepadacie za tym owocem , koniecznie spróbujcie. Jeśli go lubicie, to cóż wam zachwalać nie trzeba, wiecie że dobre:) Polecam do nachos.

IMG_20150902_121822

Guacamole

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • pół cytryny
  • pół papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 gałązki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Awokado kroimy na pół, przekręcamy i wyciągamy pestkę. Następnie wyciągamy miąższ łyżeczką i wkładamy do rozdrabniacza, chyba że jesteśmy tradycjonalistami i chcemy nasz sos utrzeć w moździerzu. Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do awokado, aby nie sczerniało. Później usuwamy skórkę z naszego pomidora (robimy nacięcie w kształcicie krzyża na dole i zalewamy go wrzątkiem w misce, zostawiamy na kilka sekund i później zalewamy zimną wodą) kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek i wrzucamy do awokado. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki wraz z papryczką chilli. Wszystko wrzucamy do rozdrabniacza i doprawiamy pieprzem. Na koniec wrzucamy listki pietruszki (jeśli ktoś lubi kolendrę śmiało może zastąpić nią pietruszkę) i wszystko miksujemy na gładką masę.  Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki, aby się schłodził i „przegryzł”.

UWAGA! Guacamole solimy dopiero przed podaniem, jeśli zrobimy to wcześniej awokado sczernieje.

Smacznego 🙂

IMG_20150902_121841

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz