Guacamole

Bardzo klasyczne przepis na guacamole. Bez zbędnych dodatków. Te Meksykański dodatek idealnie sprawdza się jako dip do chipsów i oczywiście do nachos. Wzbogaca smak wszystkich meksykańskich dań np. taco, czy burito. Częstym dodatkiem do guacamole jest pomidor, ale szczerze to jak dla mnie taka klasyczna wersja jest najsmaczniejsza.
Dodatkową zaletą jest to, że dip stanowi fantastyczną opcję wykorzystania awokado, które jest już za miękkie do sałatki, czy kanapki. 😉

Guacamole

Guacamole

Składniki:

  • 1 awokado
  • pół cytryny/limonki
  • pół papryczki chilli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki pietruszki (można użyć kolendry, ja za nią nie przepadam)
  • pieprz
  • sól

Najpierw awokado kroimy na pół, przekręcamy i wyciągamy pestkę. Następnie wyciągamy miąższ łyżeczką i wkładamy do rozdrabniacza, chyba że jesteśmy tradycjonalistami i chcemy nasz sos utrzeć w moździerzu. Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do awokado, aby nie sczerniało. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki wraz z papryczką chilli. Wszystko wrzucamy do rozdrabniacza i doprawiamy pieprzem. Na koniec wrzucamy listki pietruszki (jeśli ktoś lubi kolendrę śmiało może zastąpić nią pietruszkę) i wszystko miksujemy/ugniatamy na gładką masę. I gotowe!

UWAGA! Guacamole solimy dopiero przed podaniem, jeśli zrobimy to wcześniej awokado sczernieje.

Smacznego 😉

Guacamole

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.