Klasyczne zielone pesto z bazylii

Pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronu. Jako, że jestem uczulona na orzechy i raczej rzadko z nimi eksperymentuję, do mojego pesto używam pestek słonecznika. Idealnie zastępują orzeszki pinii, a pesto ma dzięki nim oryginalny smak.

Potrzebne składniki zawsze są u mnie w domu, więc można powiedzieć, że jest to danie awaryjne 🙂 Zresztą jak wiecie lubię proste i szybkie przepisy, a makaron z pesto jest ekspresowy w wykonaniu. Czas jego przygotowania to czas w jakim ugotuje się makaron. Proporcje oczywiście są orientacyjne. Podczas przygotowań możecie je modyfikować jeśli uznacie, że pesto jest za gęste, dodajcie więcej oliwy, jeśli zbyt rzadkie dodajcie więcej pestek, sera lub bazylii.

pesto

Klasyczne zielone pesto z bazylii

Składniki:

  • 1 doniczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino
  • 4-5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól

Pestki słonecznika możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu. Bazylię, czosnek, ser, sól i pestki słonecznika umieszczamy w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy pożądaną gęstość.
Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek dzięki czemu bazylia nie sczernieje, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni.

Pesto podajemy z gorącym, świeżo ugotowanym al dente makaronem, posypane dużą ilością sera.

Smacznego 🙂

pesto_02

pesto_03

pesto_01

Dodaj komentarz