Majonez z awokado

Dzisiaj przepis, który powinien przypaść do gustu osobom na diecie i dbającym o linię. Jest zdrowy i zawiera wiele witamin. Konsystencja jest bardzo zbliżona do tradycyjnego majonezu na bazie żółtek. No i ten kolor….

Jeśli chodzi o mnie to generalnie nie przepadałam za awokado, jedyna forma w jakiej go lubiłam to guacamole. Ale po przygotowaniu tego przepisu chyba zaczynam się do niego powoli przekonywać 🙂

majonezawokado 2

Majonez z awokado

Składniki:

  • 1 awokado
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku

Awokado pozbawiamy pestki i obieramy. Miąższ umieszczamy w blenderze. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, czosnek, musztardę i wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. W konsystencji powinien być podobny do zwykłego majonezu, więc jeśli nasz nie ma odpowiedniej struktury to dodajmy jeszcze trochę oliwy.
Pierwszy raz jak przygotowywałam ten majonez użyłam tylko 2 łyżki oliwy, ale kiedy robiłam go po raz drugi użyłam 3. Więc wszystko zależy od awokado.

Taki majonez jest idealny dla wegan. Świetnie komponuje się także w kanapkach czy sałatkach. Jeśli tak jak ja lubicie drób to grillowana pierś z kurczaka z takim majonezem to para idealna.

Smacznego 🙂

majonezawokado

Dodaj komentarz