Kolejny przepis z serii przepisów podstawowych. Tym razem jest to sos beszamel. Klasyczny i idealny do zapiekanek. Osobiście po prostu go UWIELBIAM! Używam do praktycznie zawsze do zapiekanek. Są wtedy cudownie kremowe 😉
Proporcje w tym przepisie podane są na przygotowanie standardowej zapiekanki. Można go dowolnie modyfikować. Zasada jest jedna: ile łyżek masła tyle łyżek mąki. Ilość mleka zależy od tego jak bardzo gęsty sos chcemy uzyskać.
Sos beszamel
Składniki:
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek mąki
- 800 ml mleka
- czosnek granulowany
- pieprz
- sól
W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Sos jest idealny do wszelkiego rodzaju zapiekanek.
Smacznego 😉
Mega kremowy smak i konsystencja, odkąd raz się go zrobi, to po prostu uzależni jak narkotyk. Oczywiście dla kogoś, kto lubi takie kremowe smaki 🙂
Dokładnie! Zgadzam się w 100 % 😉