Sos tatarski

Dzisiaj mam dla Was klasyczny pomysł na Wielkanoc.

Sos tatarski od lat króluje na moim świątecznym stole. Główną bazę sosu stanowią marynowane warzywa i majonez. W zależności od kraju można spotkać przepisy w których używa się samego żółtka, ale moim zdaniem dużo lepszy jest z całym jajkiem, no i co najważniejsze nic nam się nie marnuje. Bardzo często podstawowe składniki urozmaica się również kaparami,  ziołami lub szczypiorkiem. Więc jeśli macie na nie ochotę śmiało możecie dodać je do tego sosu.

Jest świetny jako dodatek do wędliny, jajek ale również do kanapek:)

Sostatarski2

Sos tatarski

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 duże ogórki kiszone
  • pół małego słoiczka pieczarek marynowanych (słoiczek 280 ml)
  • 8 pieczarek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Pieczarki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 min. Po tym czasie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, po czym obieramy ze skorupek. Wystudzone jajka, grzyby i ogórki drobno siekamy (możemy je również zmielić przy pomocy maszynki do mięsa, wtedy nasz sos będzie miał lepszą konsystencję). Całość doprawiamy majonezem, śmietaną i pieprzem. Ważne, żeby przed dodaniem soli spróbować naszego sosu, ponieważ większość produktów jest dość słona. Podajemy schłodzony, jako dodatek do wędliny, czy jajek lub jako samodzielną sałatkę.

Smacznego:)

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Jeden komentarz

Dodaj komentarz