Ten sos jest chyba najszybszy i zarazem najbardziej pomidorowy jaki znam. Szybki sos pomidorowy robi się go poprostu w mgnieniu oka. Jego ogromną zaletą jest także to, że jest bardzo uniwersalny. Począwszy od tego, że przyprawy i zioła można modyfikować w zależności od gustu i potrzeby, jak również dlatego, że idealnie sprawdzą się w nim zarówno zioła świeże jak i suszone. Dodatkowo można go wykorzystać do wielu różnych potraw między innymi do gołąbków, ale sprawdza się świetnie również jako sos do pizzy 😉
Szybki sos pomidorowy
Składniki:
- 500 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego majeranki
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pieprz
- sól
W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy passatę pomidorową i przecier pomidorowy, podgrzewamy na średnim ogniu. Doprawiamy ziołami, przyprawami, pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy około 10 minut. I gotowe.
Smacznego 😉