Szybki sos pomidorowy

Ten sos jest chyba najszybszy i zarazem najbardziej pomidorowy jaki znam. Szybki sos pomidorowy robi się go poprostu w mgnieniu oka. Jego ogromną zaletą jest także to, że jest bardzo uniwersalny. Począwszy od tego, że przyprawy i zioła można modyfikować w zależności od gustu i potrzeby, jak również dlatego, że idealnie sprawdzą się w nim zarówno zioła świeże jak i suszone. Dodatkowo można go wykorzystać do wielu różnych potraw między innymi do gołąbków, ale sprawdza się świetnie również jako sos do pizzy 😉

sos-pomidorowy

Szybki sos pomidorowy

Składniki:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego majeranki
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pieprz
  • sól

W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy passatę pomidorową i przecier pomidorowy, podgrzewamy na średnim ogniu. Doprawiamy ziołami, przyprawami, pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy około 10 minut. I gotowe.

Smacznego 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz