Przepis na klasyczne tzatziki pojawił się na blogu w zeszłym roku. Tym razem chciałam Wam przedstawić moją wersję tego popularnego dipu. Tzatziki po polsku to nic innego jak połączenie zielonego ogórka z naszym polskim, najlepiej domowym, ogórkiem kiszonym. Powiem Wam szczerze, że w tym momencie jest to dla mnie numer jeden jeśli chodzi o dodatki na grilla ;D
Połączenie to jest fenomenalne i idealnie pasuje do grillowanych potraw. U mnie w domu pojawia się również bardzo często na przyjęciach jako dodatek do wędliny, domowego pieczywa, pizzy, a nawet do gruzińskiego chaczapuri.
Tzatziki po polsku
Składniki:
- 3 ogórki gruntowe
- 2-3 ogórki kiszone (najlepiej domowe)
- 1 opakowanie jogurtu greckiego (ok. 400 ml)
- garść drobno posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól
Ogórki gruntowe obieramy. Ścieramy je, razem z kiszonymi ogórkami na tarce o grubych oczkach. Odrobinę solimy i odstawiamy na 5 minut, aby puściły soki. Ogórki dobrze odciskamy i wylewamy powstały sok. Dodajemy jogurt, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę świeżo mielonego pieprzu i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli.
Smacznego 😉