Tzatziki po polsku

Przepis na klasyczne tzatziki pojawił się na blogu w zeszłym roku. Tym razem chciałam Wam przedstawić moją wersję tego popularnego dipu. Tzatziki po polsku to nic innego jak połączenie zielonego ogórka z naszym polskim, najlepiej domowym, ogórkiem kiszonym. Powiem Wam szczerze, że w tym momencie jest to dla mnie numer jeden jeśli chodzi o dodatki na grilla ;D

Połączenie to jest fenomenalne i idealnie pasuje do grillowanych potraw. U mnie u domu pojawia się również bardzo często na przyjęciach jako dodatek do wędliny, domowego pieczywa, pizzy, a nawet do gruzińskiego chaczapuri.

Tzatziki po polsku

Składniki:

  • 3 ogórki gruntowe
  • 2-3 ogórki kiszone (najlepiej domowe)
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego (ok. 400 ml)
  • garść drobno posiekanego kopereku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Ogórki gruntowe obieramy. Ścieramy je, razem z kiszonymi ogórkami na tarce o grubych oczkach. Odrobinę solimy i odstawiamy na 5 minut, aby puściły soki. Ogórki dobrze odciskamy i wylewamy powstały sok. Dodajemy jogurt, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę świeżo mielonego pieprzu i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz