Dufinki

Co do nazwy nie ma zgodności. Przez jednych nazywane są dufinkami, przez innych ziemniaczkami księżnej lub ziemniaczkami duchesse. Osobiście najbardziej podoba mi się nazwa dufinki 🙂 Są to zapieczone rozetki z puree ziemniaczanego. Ich niepowtarzalny kształt to sposób na elegancki i oryginalny dodatek do dania głównego.

Jeśli znudziły Ci się zwykłe ziemniaki lub poszukujesz jakiegoś eleganckiego dodatku do dania głównego to przepis idealny dla Ciebie!

Dufinki

Dufinki

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 6-8 łyżek mleka
  • 2 duże łyżki masła
  • pieprz
  • sól
  • opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej (ja pominęłam)

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy masło, jajko, żółtko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 6 łyżek mleka. Dokładnie mieszamy. Jeśli nasze ziemniaki są bardzo sypkie powinniśmy dodać jeszcze 2 łyżki mleka. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Masę wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc małe spiralki-rozetki. Najlepiej wyciskać jeszcze ciepłą masę.
Pieczemy w 180°C przez około 20-30 minut, aż rozetki ładnie się zezłocą.

Jak dla mnie są idealnym dodatkiem do mięsnych sosów.

Smacznego 🙂

dufinki 2

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

2 komentarzy

  1. Renata:

    pierwsze widze taki dodatek do sosów. Kapitalna sprawa!!! zastepstwo moich uwielbianych puree, Dziekuje serdecznie za przepis, pomysł.

Dodaj komentarz