Kuleczki fasolowe to alternatywa dla klasycznych kuleczek ziemniaczany 😉 Są świetnym dodatkiem do sosów zarówno mięsnych, jak i innych. Są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.
Kuleczki fasolowe
Składniki:
- 200 g fasoli Jaś
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka (kopiata) mąki pszennej
- sól
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
Najpierw gotujemy fasolę w osolonej wodzi do miękkości. Ugotowaną miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajko i obie mąki.
Następnie z ciasta formujemy małe kuleczki. Smażymy je w głębokim tłuszczu, np. we frytkownicy w 170°C na złoty kolor.
Na koniec przekładamy je na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące.
Idealnie pasują do wszelkiego rodzaju sosów.
Smacznego 😉