Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na duszoną kapustę z mięsem, a dzisiaj mam dla Was genialny dodatek właśnie do tego dania. Pączki ziemniaczane są po prostu idealne do wszelkiego rodzaju sosów, bigosów, czy właśnie dań na bazie kapusty. Są niedrogie, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Sprawdźcie sami 😉
Pączki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- około 80 g mąki ziemniaczanej
- około 150-180 g mąki pszennej + trochę do obtoczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
Na początku ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gorące przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do nich 2 łyżki masła i mieszamy aż się rozpuści. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia (tak żeby dało się je wymieszać ręką). Na koniec dodajemy mleko, jajko, obie mąki i pieprz. Ciasto krótko wyrabiamy, aż będzie jednolite.
Następnie z ciasta odrywamy kawałki, które formujemy w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą z nich obtaczamy dokładnie w mące pszennej.
Smażymy partiami na głębokim tłuszczu aż ładnie zbrązowieją (ja smażyłam je we frytkownicy w 160°C). Gotowe układamy na ręczniku papierowym do odcieknięcia nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące, jako dodatek do dania głównego.
Smacznego 😉