Sezon na kurki wystartował. To bardzo wdzięczny produkt, który wspaniale wzbogaca każde danie. Pęczotto z kurkami podałam jako dodatek do confitowanej kaczki. Jest fantastycznym uzupełnieniem obiadu lub jeśli dodacie do niego mięso może stanowić samodzielne danie. 😉
Pęczotto z kurkami
Składniki:
- około 200 g kaszy pęczak
- 200 g kurek
- 100 g masła
- ząbek czosnku
- około 1 litr bulionu
- garść startego twardego sera np. grana padano
- łyżka drobno posiekanego świeżego majeranku
- sól
Najpierw oczyszczamy grzyby. Najłatwiej to zrobić pędzelkiem, pamiętajcie żeby ich nie myć. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą.
Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem. Dodajemy łyżkę masła i posiekany drobno czosnek. Lekko przyrumieniamy czosnek i później dodajemy kurki. Smażymy, aż ładnie się zarumienią.
Następnie dodajemy kaszę, chwile podsmażamy i zmniejszamy ogień na średni. Teraz zaczynamy podlewać ją bulionem. Dokładnie tak samo jak w przypadku risotta. Dolewamy około szklankę bulionu i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Następnie dodajemy kolejną szklankę bulionu i tak dalej, aż kasza będzie odpowiednio miękka.
Na koniec, kiedy odparuje ostatni płyn dodajemy masło, starty ser i majeranek. W razie potrzeby doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy.
Smacznego 😉
Smakowita propozycja. Uwielbiam takie dania na bazie kasz 🙂
Dziękuję ;D