Placuszki z twarogu

Uwielbiam tego typy przepisy! Są idealnym rozwiązaniem zarówno na śniadanie jak i na obiad. Placuszki, o których mowa, można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Mogą one stanowić osobne danie lub dodatek. Możliwości jest wiele i tylko od Was zależy jak je wykorzystacie 😉

Ja wykorzystałam je jako dodatek do mięsnego sosu na niedzielnym obiedzie. Smakowały wybornie!

Placuszki z twarogu

Składniki:

  • 400 g twarogu (zmielonego lub sernikowego)
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 1-2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • sól

Do miski wrzucamy twaróg, dodajemy do niego żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Pianę dodajemy delikatnie do masy twarogowej Całość mieszamy delikatnie do połączenia składników.

Na patelce rozgrzewamy olej. Placuszki nakładamy łyżką i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy od razu po usmażeniu. Idealne będą zarówno na słodko, obsypane cukrem pudrem lub na słono jako dodatek do sosów.

Smacznego 😉

2 komentarzy

Dodaj komentarz