Pyry z gzikiem

Tak jak obiecywałam oto przepis z wykorzystaniem twarożku do obiadu. Jest to potrawa kuchni regionalnej. Dokładnie pochodzi z rejonów wielkopolski. Pyry to w gwarze poznańskiej ziemniaki, a gzik to twarożek odpowiednio przyprawiony. Potrawa ta będzie idealna na piątkowy obiad. Jest sycąca i bardzo dobra.

pyry

Pyry z gzikiem

2 porcje

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • kawałek masła
  • 250 g sera białego
  • 3-4 łyżki śmietany
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki gruntowe
  • ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • pieprz
  • sól

Ziemniaki porządnie myjemy i szorujemy pozostawiając je w mundurkach. Doprawiamy je oliwą, solą i pieprzem. Każdego ziemniaka owijamy osobno folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy do miękkości około godziny.
W czasie kiedy ziemniaki będą się piekły, możemy przygotować gzik. Postępujemy dokładnie tak jak w przypadku twarożku śniadaniowego. Ser biały rozdrabniamy widelcem i dodajemy śmietanę. Warzywa kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dorzucamy do twarogu. Siekamy koperek i połowę dodajemy do sera (drugą połowę pozostawiamy do posypania ziemniaków). Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Kiedy ziemniaki są już gotowe, rozwijamy je, nacinamy i lekko wydrążamy środek. Tam wkładamy kawałeczek masła i przykrywamy gzikiem.
Można je podawać jako oddzielne danie lub jako dodatek do dania głównego.

Smacznego 🙂

To my! Młode kartofelki 2016
To my! Młode kartofelki 2016

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.