Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną

Korzystając z ostatnich dni, kiedy jeszcze są grzyby udało mi się zebrać kilka dorodnych rydzów 😉  Smak rydzów jest wyjątkowy i aby go zachować należy użyć niewielu składników. Najsmaczniejsze są po prosu podsmażone na maśle z odrobiną czosnku i śmietany.

Są świetnym dodatkiem do obiadu lub po prostu do chleba.

Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną

Składniki:

  • około 200 g świeżych rydzów
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Rydze oczyszczamy i obcinamy nóżki. Najłatwiej oczyścić je za pomocą pędzelka. Później płukamy je szybko pod bieżącą wodą i wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym. Duże kapelusze dzielimy na mniejsze kawałki, tak żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkość.

Na patelni roztapiamy masło, po roztopieniu zbieramy z powierzchni białą pianę. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając, grzyby powinny się ładnie zarumienić. Gotowe grzyby ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy.

Podajemy od razu. Możemy posypać je świeżą natką pietruszki.

Smacznego 😉



Na grzyby...

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

2 komentarzy

Dodaj komentarz