Korzystając z ostatnich dni, kiedy jeszcze są grzyby udało mi się zebrać kilka dorodnych rydzów 😉 Smak rydzów jest wyjątkowy i aby go zachować należy użyć niewielu składników. Najsmaczniejsze są po prosu podsmażone na maśle z odrobiną czosnku i śmietany.
Są świetnym dodatkiem do obiadu lub po prostu do chleba.
Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną
Składniki:
- około 200 g świeżych rydzów
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany 18%
- świeżo mielony pieprz
- sól
Rydze oczyszczamy i obcinamy nóżki. Najłatwiej oczyścić je za pomocą pędzelka. Później płukamy je szybko pod bieżącą wodą i wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym. Duże kapelusze dzielimy na mniejsze kawałki, tak żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkość.
Na patelni roztapiamy masło, po roztopieniu zbieramy z powierzchni białą pianę. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając, grzyby powinny się ładnie zarumienić. Gotowe grzyby ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy.
Podajemy od razu. Możemy posypać je świeżą natką pietruszki.
Smacznego 😉
Idealny przepis na niedzielny obiad. Akurat wróciłem z lasu z grzybami, więc czas na gotowanie 😉
Smacznego 😉