Takie zapiekane ziemniaczki stanowią bardzo fajny dodatek do obiadu. Sprawdzą się zarówno do dań mięsnych, jak i do ryby. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników i wysiłku.
Ziemniaczki zapiekane z serem
Składniki:
- około 20 małych młodych ziemniaczków
- 150 g sera żółtego
- 100 g sera favita
- 2 łyżki masła
- świeży tymianek
- świeżo mielony pieprz
- sól
Ziemniaczki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe ziemniaki odcedzamy. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ser favita kroimy w drobną kostkę.
W żarodpornych naczyniach umieszczamy masło i ziemniaczki, posypujemy je serem favita i serem żółtym. Zapiekamy je około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przed podaniem posypujemy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym tymiankiem.
Smacznego 😉
Coś wspaniałego! Muszę spróbować!