Ziemniaczki zapiekane z serem

Takie zapiekane ziemniaczki stanowią bardzo fajny dodatek do obiadu. Sprawdzą się zarówno do dań mięsnych, jak i do ryby. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników i wysiłku.

Ziemniaczki zapiekane z serem

Składniki:

  • około 20 małych młodych ziemniaczków
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g sera favita
  • 2 łyżki masła
  • świeży tymianek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Ziemniaczki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe ziemniaki odcedzamy. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ser favita kroimy w drobną kostkę.

W żarodpornych naczyniach umieszczamy masło i ziemniaczki, posypujemy je serem favita i serem żółtym. Zapiekamy je około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Przed podaniem posypujemy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym tymiankiem.

Smacznego 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Jeden komentarz

Dodaj komentarz