Woda z arbuzem i bazylią

Było już klasycznie z cytryną i z miętą, na czerwono z truskawkami i czereśniami/wiśniami, więc czas najwyższy na bardziej nietypowe połączenie. Połączenie arbuza, cytryny i bazylii to prawdziwa PETARDA! XD Jest to zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o tegoroczne wody smakowe 😉

Woda z arbuzem i bazylią

Składniki:

  • woda
  • cytryna
  • kawałek arbuza
  • garść świeżej bazylii

Cytrynę dokładnie myjemy lub obieramy (jeśli ma bardzo brzydką lub grubą skórkę). Ja najczęściej zalewam ją wrzątkiem, a później jeszcze myję pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki tak aby na każdej z nich było trochę miąższu, wyciskamy go bezpośrednio do dzbanka na wodę. Pozostałą część cytryny kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka. Skórę z arbuza myjemy. Kroimy go na plasterki i dorzucamy do cytryny. Umyte listki bazylii ściskamy kilka razy w rękach (aby uwolniły więcej aromatu), dodajemy do owoców i zalewamy wodą. Odstawiamy do lodówki.

Przed podaniem możemy dorzucić kilka kostek lodu.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.