Moje dzisiejsze śniadanie to zarazem genialna przystawka! Carpaccio z łososia można również podać na przyjęciu – ale koniecznie zróbcie go z podwójnej, a nawet potrójnej porcji, bo gwarantuje, że zniknie bardzo szybko.
Jest bardzo proste w przygotowaniu i praktycznie wszystkie produkty są gotowe należy je tylko ładnie ułożyć. Pomimo prostoty prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje jeszcze lepiej 😉 Carpaccio można przygotować z wędzonej na zimno ryby lub z surowej. Ja zdecydowanie polecam tą pierwszą, zwłaszcza jeśli nie macie 100% pewności, że ryba jest świeża.
Carpaccio z łososia
Składniki:
- 100 – 150 g łososia wędzonego na zimno w cienkich plasterkach
- ser pecorino
- garść rukoli
- 5-6 dużych kaparów (tych z ogonkami) – można pominąć
- około 2 łyżki oliwy z oliwek
- sos balsamiczny
- świeżo mielony pieprz
- świeże pieczywo
Na płaskim talerzu układamy plasterki łososia. Następnie posypujemy go rukolą i startym na małych oczkach serem. Później usuwamy ogonki kaparów, przecinamy je na pół i dodajemy do na talerz.
Na koniec całość skrapiamy oliwą z oliwek, polewamy sosem balsamicznym i posypujemy świeżo mielonym pieprze.
Podajemy w towarzystwie chrupiącego pieczyw.
Smacznego 😉
Wygląda obłędnie
Smakuje jeszcze lepiej 😉