Carpaccio z łososia

Moje dzisiejsze śniadanie to zarazem genialna przystawka! Carpaccio z łososia można również podać na przyjęciu – ale koniecznie zróbcie go z podwójnej, a nawet potrójnej porcji, bo gwarantuje, że zniknie bardzo szybko. 

Jest bardzo proste w przygotowaniu i praktycznie wszystkie produkty są gotowe należy je tylko ładnie ułożyć. Pomimo prostoty prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje jeszcze lepiej 😉 Carpaccio można przygotować z wędzonej na zimno ryby lub z surowej. Ja zdecydowanie polecam tą pierwszą, zwłaszcza jeśli nie macie 100% pewności, że ryba jest świeża.

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia

Składniki:

  • 100 – 150 g łososia wędzonego na zimno w cienkich plasterkach
  • ser pecorino
  • garść rukoli
  • 5-6 dużych kaparów (tych z ogonkami) – można pominąć
  • około 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sos balsamiczny
  • świeżo mielony pieprz
  • świeże pieczywo

Na płaskim talerzu układamy plasterki łososia. Następnie posypujemy go rukolą i startym na małych oczkach serem. Później usuwamy ogonki kaparów, przecinamy je na pół i dodajemy do na talerz.

Na koniec całość skrapiamy oliwą z oliwek, polewamy sosem balsamicznym i posypujemy świeżo mielonym pieprze.

Podajemy w towarzystwie chrupiącego pieczyw.

Smacznego 😉

Carpaccio z łososia

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.