Faszerowane ziemniaki po bałkańsku to świetna przystawka. Przepis inspirowany kuchnią bałkańską. Możecie do niego użyć gotowego ajwaru lub domowego. Ja zdecydowanie polecam ten drugi 😉 Przepis na ajwar znajdziecie na blogu klikając ten LINK.
Faszerowane ziemniaki po bałkańsku
Składniki:
- około 8 dużych ziemniaków
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- szklanka mleka
- ząbek czosnku
- 150 ml ostrego ajwaru
- kawałek sera halloumi
- pieprz
- sól
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie około 40 minut. Gotowe odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia.
Mięso mielone wrzucamy na patelkę i zalewamy mlekiem. Dusimy je aż cały płyn odparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ajwar. Mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
Podgotowane ziemniaki dzielimy na pół, a każdą z połówek delikatnie wydrążamy za pomocą łyżeczki. Wgłębienia wypełniamy mięsem i przykrywamy plasterkiem sera halloumi.
Ziemniaki pieczemy w 180°C przez około 30 minut, aż się zarumienią.
Smacznego 😉