Faszerowane ziemniaki po bałkańsku

Faszerowane ziemniaki po bałkańsku to świetna przystawka. Przepis inspirowany kuchnią bałkańską. Możecie do niego użyć gotowego ajwaru lub domowego. Ja zdecydowanie polecam ten drugi 😉 Przepis na ajwar znajdziecie na blogu klikając ten LINK.

Faszerowane ziemniaki po bałkańsku

Faszerowane ziemniaki po bałkańsku

Składniki:

  • około 8 dużych ziemniaków
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • szklanka mleka
  • ząbek czosnku
  • 150 ml ostrego ajwaru
  • kawałek sera halloumi
  • pieprz
  • sól

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie około 40 minut. Gotowe odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia.

Mięso mielone wrzucamy na patelkę i zalewamy mlekiem. Dusimy je aż cały płyn odparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ajwar. Mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.

Podgotowane ziemniaki dzielimy na pół, a każdą z połówek delikatnie wydrążamy za pomocą łyżeczki. Wgłębienia wypełniamy mięsem i przykrywamy plasterkiem sera halloumi.

Ziemniaki pieczemy w 180°C przez około 30 minut, aż się zarumienią.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz