Grzanki tostada con tomate

Czasami zdarza się taka sytuacja, że jesteście w pracy i nagle dowiadujecie się, że wieczorem wpadają do Was znajomi. Hmmm… mało czasu, trzeba ogarnąć mieszkanie (przynajmniej u mnie 😀 ), no i przygotować coś na ząb. Mam dla Was ekspresowy przepis na pyszną i banalnie prostą przystawkę – grzanki tostada con tomate. W prostszych słowach poprostu grzanki z pastą pomidorową. Przystawka pochodzi z Hiszpanii i można ją dowolnie modyfikować. Dołożyć dojrzewającą szynkę, zmienić zioła, czy ser. Możliwości jest wiele, a smak zawsze genialny.

Grzanki tostada con tomate

Grzanki tostada con tomate

Składniki:

  • 3 półbagietki
  • 2 średnie, dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe lub bawole serca)
  • kulka mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • pieprz
  • sól

Rozpoczynamy od pieczywa. Bagietki kroimy pod skosem na małe kromeczki. Każdą z nich skrapiamy oliwą z oliwek i układamy na niej małe półplasterki mozzarelli. Następnie układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 200°C, aż ładnie się zarumienią około 8-10 minut.

Następnie zajmujemy się pomidorami. Sparzamy je i usuwamy skórkę. Później pozbywamy się z nich pestek i wrzucamy je do malaksera (oryginalnie pomidory ściera się na tarce, ale jeśli nie mamy czasu, polecam tą opcję). Doprawiamy łyżką oliwy, solą, pieprzem i kilkoma listkami bazylii (około 5-6 dużych lisków), następnie całość dokładnie miksujemy. 

Tuż przed podaniem układamy na grzankach pomidorową pastę i listek bazylii.

Smacznego 😉

Grzanki tostada con tomate

Grzanki tostada con tomate

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.