Przygotowani na majówkę? Pyszności na grilla zakupione? Jeśli nie to dorzućcie do koszyka jeszcze kilka produktów i przygotujcie grzanki z oscypkiem i boczkiem. Będą idealną przystawką przed grillem, zwłaszcza w towarzystwie żurawiny. Nie wiem jak Wam, ale mi zawsze strasznieeee dłuży się czekanie na grillowane kiełbaski, czy karczek. Te grzaneczki to świetny pomysł dla takich niecierpliwców jak ja 😀
Tych niejedzących mięsa odsyłam po grzanki tostada con tomate. Równie pyszne!
Grzanki z oscypkiem i boczkiem
Składniki:
- 1 długa bagietka lub 2 pół-bagietki
- 100 g surowego, wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- 1 duży oscypek wędzony lub niewędzony (około 200g)
- masło
- konfitura z żurawiny
Rozpoczynamy od podpieczenia boczku. Plastry przecinamy na pół i smażymy je, każdy osobno, na suchej patelni, aż będą chrupiące.
Następnie bagietki kroimy pod skosem na małe kromeczki. Każdą z nich smarujemy masłem i układamy na niej boczek i plaster oscypka. Następnie układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 200°C, aż ładnie się zarumienią około 8-10 minut.
Podajemy z konfiturą żurawinową.
Smacznego 😉