Grzanki z oscypkiem i boczkiem

Przygotowani na majówkę? Pyszności na grilla zakupione? Jeśli nie to dorzućcie do koszyka jeszcze kilka produktów i przygotujcie grzanki z oscypkiem i boczkiem. Będą idealną przystawką przed grillem, zwłaszcza w towarzystwie żurawiny. Nie wiem jak Wam, ale mi zawsze strasznieeee dłuży się czekanie na grillowane kiełbaski, czy karczek. Te grzaneczki to świetny pomysł dla takich niecierpliwców jak ja 😀

Tych niejedzących mięsa odsyłam po grzanki tostada con tomate. Równie pyszne!

Grzanki z oscypkiem i boczkiem

Grzanki z oscypkiem i boczkiem

Składniki:

  • 1 długa bagietka lub 2 pół-bagietki
  • 100 g surowego, wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • 1 duży oscypek wędzony lub niewędzony (około 200g)
  • masło
  • konfitura z żurawiny

Rozpoczynamy od podpieczenia boczku. Plastry przecinamy na pół i smażymy je, każdy osobno, na suchej patelni, aż będą chrupiące.

Następnie bagietki kroimy pod skosem na małe kromeczki. Każdą z nich smarujemy masłem i układamy na niej boczek i plaster oscypka. Następnie układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 200°C, aż ładnie się zarumienią około 8-10 minut.

Podajemy z konfiturą żurawinową.

Smacznego 😉

Grzanki z oscypkiem i boczkiem

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.