Jajka faszerowane łososiem

Było na słodko to teraz czas na coś na słono. Wielkanoc nie może się obejść bez jajek. Oprócz zwykłych pisanek, warto skusić się na przygotowanie jajek faszerowanych 😉 Oczywiście możliwości na farsz jest wiele, ogranicza Was tylko wyobraźnia. Ja bardzo lubię połączenie jajek i ryb. Dwa lata temu podzieliłam się z Wami przepisem na jajka faszerowane śledziem, dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na rybny farsz – jajka faszerowane łososiem. Dla podkręcenia smaku do farszu dodałam trochę wasabi, możecie go zastąpić zwykłym chrzanem lub całkowicie pominąć. 

Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • około 50-60 g łososia wędzonego na zimno
  • 2 łyżki majonezy
  • 1/2 łyżeczki wasabi
  • łyżka posiekanego koperku
  • pieprz 
  • ewentualnie szczypta soli

Dodatkowo do udekorowania

  • kilka gałązek koperku
  • czarny kawior

Oczywiście na początku jajka gotujemy na twardo i obieramy. Każde z nich przecinamy na pół i wyciągamy żółtka. Następnie żółtka rozgniatamy widelcem. Dodajemy majonez, koperek, wasabi i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

Łososia kroimy w malutką kostkę, dorzucamy do jajek i dokładnie mieszamy.

Następnie białka układamy na talerzu. Każde z nich nadziewamy naszą pasą jajeczno-łososiową (najłatwiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego). Później dekorujemy odrobiną kawioru i świeżym koperkiem.

Smacznego 😉

Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.