Jajka faszerowane łososiem

Było na słodko to teraz czas na coś na słono. Wielkanoc nie może się obejść bez jajek. Oprócz zwykłych pisanek, warto skusić się na przygotowanie jajek faszerowanych 😉 Oczywiście możliwości na farsz jest wiele, ogranicza Was tylko wyobraźnia. Ja bardzo lubię połączenie jajek i ryb. Dwa lata temu podzieliłam się z Wami przepisem na jajka faszerowane śledziem, dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na rybny farsz – jajka faszerowane łososiem. Dla podkręcenia smaku do farszu dodałam trochę wasabi, możecie go zastąpić zwykłym chrzanem lub całkowicie pominąć. 

Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • około 50-60 g łososia wędzonego na zimno
  • 2 łyżki majonezy
  • 1/2 łyżeczki wasabi
  • łyżka posiekanego koperku
  • pieprz 
  • ewentualnie szczypta soli

Dodatkowo do udekorowania

  • kilka gałązek koperku
  • czarny kawior

Oczywiście na początku jajka gotujemy na twardo i obieramy. Każde z nich przecinamy na pół i wyciągamy żółtka. Następnie żółtka rozgniatamy widelcem. Dodajemy majonez, koperek, wasabi i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

Łososia kroimy w malutką kostkę, dorzucamy do jajek i dokładnie mieszamy.

Następnie białka układamy na talerzu. Każde z nich nadziewamy naszą pasą jajeczno-łososiową (najłatwiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego). Później dekorujemy odrobiną kawioru i świeżym koperkiem.

Smacznego 😉

Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.