Było na słodko to teraz czas na coś na słono. Wielkanoc nie może się obejść bez jajek. Oprócz zwykłych pisanek, warto skusić się na przygotowanie jajek faszerowanych 😉 Oczywiście możliwości na farsz jest wiele, ogranicza Was tylko wyobraźnia. Ja bardzo lubię połączenie jajek i ryb. Dwa lata temu podzieliłam się z Wami przepisem na jajka faszerowane śledziem, dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na rybny farsz – jajka faszerowane łososiem. Dla podkręcenia smaku do farszu dodałam trochę wasabi, możecie go zastąpić zwykłym chrzanem lub całkowicie pominąć.
Jajka faszerowane łososiem
Składniki:
- 4 jajka
- około 50-60 g łososia wędzonego na zimno
- 2 łyżki majonezy
- 1/2 łyżeczki wasabi
- łyżka posiekanego koperku
- pieprz
- ewentualnie szczypta soli
Dodatkowo do udekorowania
- kilka gałązek koperku
- czarny kawior
Oczywiście na początku jajka gotujemy na twardo i obieramy. Każde z nich przecinamy na pół i wyciągamy żółtka. Następnie żółtka rozgniatamy widelcem. Dodajemy majonez, koperek, wasabi i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Łososia kroimy w malutką kostkę, dorzucamy do jajek i dokładnie mieszamy.
Następnie białka układamy na talerzu. Każde z nich nadziewamy naszą pasą jajeczno-łososiową (najłatwiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego). Później dekorujemy odrobiną kawioru i świeżym koperkiem.
Smacznego 😉