Jajka faszerowane śledziem

Dziś oderwiemy się trochę od słodkości, ale pozostajemy dalej w klimacie wielkanocnym 😀 Mam dla Was pomysł na jajka. Jajka faszerowane śledziem będą świetnym pomysłem na wielkanocne śniadanie, czy poczęstunek dla gości. Przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Cztery składniki i gotowe 😉

Jajka faszerowane śledziem

Jajka faszerowane śledziem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 filety śledziowe a la Matias
  • pół pęczku koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • czosnek granulowany lub 1 posiekany ząbek
  • pieprz

Oczywiście na początku jajka gotujemy na twardo i obieramy. Każde z nich przecinamy na pół i wyciągamy żółtka. Następnie żółtka rozgniatamy widelcem. Dodajemy majonez, śmietanę, czosnek i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

Dwa śledzie kroimy w malutką kostkę i dorzucamy do jajek. Natomiast jeden filet śledziowy kroimy w cienkie paski, które posłużą nam na koniec do dekoracji.

Z koperku odkładamy kilka małych gałązek do dekoracji, a resztę siekamy drobno. Następnie dodajemy go do pasty jajeczno-śledziowej. Dokładnie mieszamy.

Następnie białka układamy na talerzu. Każde z nich nadziewamy naszą pasą jajeczno-śledziową (najłatwiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego). Później dekorujemy plasterkami śledzia i świeżym koperkiem.

Smacznego 😉

Jajka faszerowane śledziem

Dodaj komentarz