Ekspresowo szybka przekąska imprezowo-karnawałowa, czyli koreczki Caprese 😉 Inspirowane jedną z najpopularniejszych włoskich sałatek, bez której przyznam się Wam szczerze nie mogę żyć XD Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, dodatkowo są malutkie i każdy chętnie się na nie skusi. Najlepiej przygotujcie od razu podwójną porcję 😉
Koreczki Caprese
Składniki:
- opakowanie kuleczek mini mozzarelli (250 g)
- pomidorki koktajlowe
- świeże duże liście bazylii
- krem balsamiczny (opcjonalnie)
- świeżo mielony pieprz
- wykałaczki
Pomidorki kroimy na połówki. Następnie nabijamy na wykałaczkę kolejno połówkę pomidorka, kulkę mozzarelli i złożony na pół listek bazylii. Możemy również zmienić kolejność i na pomidora najpierw nabić listek bazylii, a dopiero potem mozzarellę, jednak ja wolę pierwszą opcję, która nawiązuje do włoskiej flagi.
Tak przygotowane koreczki układamy na półmisku. Na koniec możemy je skropić kremem balsamicznym i posypać świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 😉