Mięsne kulki, czyli idealna przekąska na każdą imprezę. Świetnie sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie podajcie je z dipem np. czosnkowym lub z ketchupem.
Mięsne kulki
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowina)
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 4 łyżki orzeszków ziemnych
- 3 łyżki sezamu czarnego (lub białego)
- 1 jajko
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
Do blendera wrzucamy słonecznik, orzeszki i sezam. Wszystko miksujemy, aż orzeszki rozpadną się na małe kawałeczki. Pestki dorzucamy do mielonego mięsa, dodajemy jajko, doprawiamy je pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości małego orzecha włoskiego.
Kuleczki smażymy na głębokim tłuszczu (np. we frytkownicy w 170°C) aż nabiorą ładnego brązowego koloru.
Gotowe przerzucamy na ręcznik papierowy do odsączenia i podajemy.
Smacznego 😉
Będę musiał spróbować tego przepisu, bo jestem mięsożercą 🙂
Smacznego 😉
Wyglądają bosko, idealne na przekąskę 🙂
Dziękuję 😉