Mięsne kulki

Mięsne kulki, czyli idealna przekąska na każdą imprezę. Świetnie sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie podajcie je z dipem np. czosnkowym lub z ketchupem. 

Mięsne kulki

Mięsne kulki

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowina)
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki sezamu czarnego (lub białego)
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Do blendera wrzucamy słonecznik, orzeszki i sezam. Wszystko miksujemy, aż orzeszki rozpadną się na małe kawałeczki. Pestki dorzucamy do mielonego mięsa, dodajemy jajko, doprawiamy je pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości małego orzecha włoskiego.

Kuleczki smażymy na głębokim tłuszczu (np. we frytkownicy w 170°C) aż nabiorą ładnego brązowego koloru. 

Gotowe przerzucamy na ręcznik papierowy do odsączenia i podajemy.

Smacznego 😉

Mięsne kulki

4 komentarzy

Dodaj komentarz