Mini hamburgery

Dopiero co zakończyliśmy przygotowania do świąt a tu już po nich. ;( Teraz czas zastanowić się co z Sylwestrem. Dla Wszystkich tych, którzy planują przywitać Nowy Rok w domu wraz z rodziną lub przyjaciółmi mam fantastyczny przepis, którym zachwycicie gości. 😉 Mini hamburgery to ciekawa przystawka, którą możecie dostosować do swoich upodobań lub przygotować kilka wersji smakowych. Gwarantuję, że każdy z gości zachwyci się malutkimi, domowymi bułeczkami i się skusi.

Mini hamburgery

Mini hamburgery

Domowe bułeczki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki (około 270 g)
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • małe jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam biały i czarny

Mięso:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oleju

Dodatki:

  • 6-7 plasterków żółtego sera
  • kilka małych pomidorków
  • młode liście szpinaku (lub innej małej sałaty)
  • 2-3 małe ogórki kiszone

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy

Rozpoczynamy od przygotowania bułeczek. Na początku drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich dwie łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować.

Do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy roztopione masło, jajko, sól i rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy stopniowo dodając resztę ciepłego mleka, powinno ono mieć gładką konsystencję (ja użyłam do tego robota  i wyrabiałam ciasto około 5 minut). Gotowe przekładamy do miski, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, pozbywając się pęcherzy powietrza. Wałkujemy na średniej grubości placek i wycinamy małe bułeczki kieliszkiem. Później wkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, każdą lekko spłaszczając dłonią. Następnie przykrywamy i pozostawiamy na około 20 minut do kolejnego podrośnięcia. Rozkłócamy jajko z mlekiem i smarujemy dokładnie wyrośnięte bułeczki. Na koniec każdą obsypujemy sezamem.

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 180°C z termoobiegiem około 15 minut. Gotowe bułki powinny mieć piękny złoty kolor (zwłaszcza od spodu). Pamiętajcie, żeby kroić je dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Mięso doprawiamy musztardą, czosnkiem i pieprzem. Następnie dobrze je wyrabiamy i formujemy małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i smażymy kotleciki na średnim ogniu aż nabiorą ładnie brązowego koloru. Gotowe odstawiamy, żeby puściły soki.

Składniki na sos łączymy w miseczce. Pomidorki i ogórki kroimy w plasterki, a ser dzielimy na małe kwadraciki.

Wystudzone bułeczki kroimy na pół. Spód smarujemy sosem, później układamy liść szpinaku, ser, mięso, plasterek pomidora, ogórka i przykrywamy posmarowaną sosem górą bułki. Całość spinamy wykałaczką, żeby było stabilne. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego 😉

Mini hamburgery

Mini hamburgery

Dodaj komentarz