Nachos

Pyszna przekąska, za którą w sklepie przyjdzie nam zapłacić około 4 złotych. Przygotowując je w domu możemy zaoszczędzić nawet połowę, a do tego wiemy jak są przyrządzone i są zdrowsze:)

Wbrew pozorom nachos nie są bardzo pracochłonne, a kiedy powiecie znajomym, że przygotowaliście je sami gwarantuję, że będą pod wrażeniem.

IMG_20150902_121841

Nachos

Składniki:

  • szklanka (120 g) mąki kukurydzianej
  • pół szklanki (60 g) mąki pszennej
  • 200 ml gorącej wody
  • po łyżeczce słodkiej papryki, ostrej papryki, czosnku, oregano
  • sól

Mąki i przyprawy mieszamy w misce, połową gorącej wody i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto dolewając po trochu wody, aż do uzyskania gładkiego ciasta (Uwaga każda mąka ma inną chłonność, raz zużyjemy 200 ml wody, a za drugim razem 180 ml, tak więc ważne jest aby nie wylać od razu całości do ciasta, bo może się okazać później za rzadkie). Przekładamy ciasto na blat/stolnicę i rozwałkowujemy go. Im nasze ciasto będzie cieńsze tym łatwiej będzie nam uzyskać pożądaną chrupkość. Następnie tniemy nasze ciasto na trójkąty.

Są dwa sposoby smażenia nachos. Pierwszy (który mi osobiście bardzie odpowiada) – smażenie partiami na głębokim tłuszczu np. frytkownicy. Nasze nachos są gotowe po około minucie, kiedy nabiorą brązowego koloru. Pamiętajcie jednak, że nawet smażąc we frytkownicy musicie je odwrócić. Kiedy będą gotowe przekładamy je na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Drugi – smażenie na patelce. Rozgrzewamy bardzo dobrze naszą patelkę, polewamy ją niewielką ilością oliwy i układamy partiami nasze nachos. Po chwili przewracamy je na drugą stronę, tak jak przy poprzednim sposobie, są one gotowe kiedy nabiorą brązowego koloru i chrupkości. Najlepiej smakują z sosem lub dipem, np. guacamole.

Smacznego:)

IMG_20150902_121629

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.