Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim

Żurek to punkt obowiązkowy naszego Wielkanocnego obiadu. Zapewne u wielu z Was jest podobnie. Żeby nie było nudno i standardowo, mam dla Was przepis na paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim. Są pyszne i bardzo ładnie wyglądają. Dzięki nim urozmaicicie swój tradycyjny żurek 😉 Przepis jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu.

Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim

Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim

Składniki:

  • ciasto francuskie (375 g)
  • 6-7 białych surowych kiełbas
  • 1 jajko
  • sezam do posypania (u mnie biały i czarny)

Na początku rozwijamy ciasto francuskie. Następnie wyciągamy kiełbasy z jelita i układamy w jednym rzędzie na cieście. Zawijamy ciasto przykrywając kiełbasy. Gotowy rulon odcinamy i tak samo postępujemy z resztą ciasta i kiełbas. Później wszystkie ruloniki kroimy bardzo ostrym nożem na małe paszteciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu). Na koniec góry wszystkich pasztecików smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w 180°C z termoobiegiem na złoty kolor, około 25-30 minut.

Smacznego 😉

Paszteciki z białą kiełbasą w cieście francuskim

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.