Kochani, dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z suszonymi grzybami. Było to moje drugie podejście do domowego pasztetu, bo pierwszy wyszedł zdecydowanie za suchy. Druga próba okazała się szczęśliwsza, zapewne dzięki modyfikacji przepisu 😉 Pasztet wyszedł po prostu idealny! Zjedliśmy do ostatniego okruszka 😀
Z tych składników przygotowałam dwie formy pasztetu. Ich wymiary to 30 cm x 8 cm x 6 cm. Pamiętajcie jednak o najważniejszej zasadzie, jeśli zależy Wam na mięsie, zawsze wrzucajcie je do gotującej się wody. Dzięki temu nie straci ono smaku.
Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Święta już niedługo, a ten pasztet świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole 😉
Pasztet z suszonymi grzybami
Składniki:
- około 2 kg królika
- około 500 g ćwiartek z kurczaka
- około 700 g surowego boczku wieprzowego
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1 duża czerstwa bułka
- 3-4 marchewki (około 350 g)
- 2 korzenie pietruszki (około 150 g)
- połowa średniego korzenia selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- pół szklanki suszonych grzybów
- 1 łyżka majeranku
- słodka i ostra papryka do smaku
- pieprz
- sól
Przyprawy:
- 5-6 liści laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- gałązka lubczyku (może być też łyżka suszonego)
- pęczek natki pietruszki
- sól
Dodatkowo:
- smalec do wysmarowania formy
Dzień wcześniej, wieczorem suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
Warzywa obieramy, a królika, boczek i kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. W bardzo dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, lubczyk, natkę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i solimy. Mięso gotujemy do miękkości, co najmniej godzinę. Miękkie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone oddzielamy od kości.
Namoczone grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły około 15 minut. Następnie odcedzamy je i kroimy na mniejsze kawałki.
Wątróbkę oczyszczamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony około 10 minut.
Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu.
Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: wątróbkę (dwa razy), mięso, warzywa, czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy pokrojone grzyby, jajka, majeranek, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą.
Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet.
Pieczemy w 180°C przez około godzinę. Gotowy powinien delikatnie odchodzić od brzegów.
Smacznego 😉
P. S.
Ja gotowałam mięso w dwóch garnkach, bo nie posiadam tak dużego XD Mięso podzieliłam na pół: w jednym garnku dotowałam królika, a w drugim resztę. Warzywa i przyprawy rozdzieliłam mniej więcej po równo do każdego z nich.