Pasztet z suszonymi grzybami

Kochani, dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z suszonymi grzybami. Było to moje drugie podejście do domowego pasztetu, bo pierwszy wyszedł zdecydowanie za suchy. Druga próba okazała się szczęśliwsza, zapewne dzięki modyfikacji przepisu 😉 Pasztet wyszedł po prostu idealny! Zjedliśmy do ostatniego okruszka 😀

Z tych składników przygotowałam dwie formy pasztetu. Ich wymiary to 30 cm x 8 cm x 6 cm. Pamiętajcie jednak o najważniejszej zasadzie, jeśli zależy Wam na mięsie, zawsze wrzucajcie je do gotującej się wody. Dzięki temu nie straci ono smaku.

Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Święta już niedługo, a ten pasztet świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole 😉

Pasztet z suszonymi grzybami

Pasztet z suszonymi grzybami

Składniki:

  • około 2 kg królika
  • około 500 g ćwiartek z kurczaka
  • około 700 g surowego boczku wieprzowego
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 3-4 marchewki (około 350 g)
  • 2 korzenie pietruszki (około 150 g)
  • połowa średniego korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • pół szklanki suszonych grzybów
  • 1 łyżka majeranku
  • słodka i ostra papryka do smaku
  • pieprz
  • sól

Przyprawy:

  • 5-6 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • gałązka lubczyku (może być też łyżka suszonego)
  • pęczek natki pietruszki
  • sól

Dodatkowo:

  • smalec do wysmarowania formy

Dzień wcześniej, wieczorem suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.

Warzywa obieramy, a królika, boczek i kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. W bardzo dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, lubczyk, natkę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i solimy. Mięso gotujemy do miękkości, co najmniej godzinę. Miękkie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone oddzielamy od kości.

Namoczone grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły około 15 minut. Następnie odcedzamy je i kroimy na mniejsze kawałki.

Wątróbkę oczyszczamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony około 10 minut.

Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu.

Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: wątróbkę (dwa razy), mięso, warzywa, czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy pokrojone grzyby, jajka, majeranek, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą.

Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet.

Pieczemy w 180°C przez około godzinę. Gotowy powinien delikatnie odchodzić od brzegów.

Smacznego 😉

P. S.
Ja gotowałam mięso w dwóch garnkach, bo nie posiadam tak dużego XD Mięso podzieliłam na pół: w jednym garnku dotowałam królika, a w drugim resztę. Warzywa i przyprawy rozdzieliłam mniej więcej po równo do każdego z nich.

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz