Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami

Alternatywa dla bigosu. Szybka w wykonaniu i lekko pikantna kapusta, która stanowi idealną ciepłą przystawkę na przyjęcie. Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami świetnie pasuje zarówno do chleba, jak i frytek lub innych dodatków ziemniaczanych.

Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami

Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami

Składniki:

  • pół główki małej kapusty
  • 6 frankfurterek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4-5 łyżek ketchupu
  • pół łyżki sosu samba olek (lub innego sosu z chili)
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól

Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i wyciągamy przyprawy.

Frankfurterki kroimy w plasterki, a boczek w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią boczek. Kilka minut podsmażamy i dorzucamy kiełbaski. Smażymy, aż się przyrumienią. Całość wrzucamy do ugotowanej i odcedzonej kapusty.

Dodajemy ketchup, samba olek, czosnek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 minuty.

Smacznego 😉

Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.