Pomidorowa rolada

No i dopadła mnie moda na rolady XD Ostatnio bardzo popularna i wszechobecna jest rolada szpinakowa z łososiem. Ale nie o niej będzie tym razem, choć przepis pojawi się wkrótce. Moja dzisiejsza propozycja to pomidorowa rolada.

Przepis znalazłam gdzieś w internecie. Zachwycił mnie jej kolor i składniki. A że miałam już w planach zieloną roladę, doszłam do wniosku, że będzie się pięknie prezentować na stole z pomarańczową 😉

Rolada jest bardzo smaczna, a do nadzienia możecie dodać co tylko będziecie chcieli.

Pomidorowa rolada

Pomidorowa rolada

Składniki:

  • pól szklanki gorącej wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 g sera żółtego (startego na dużych oczkach tarki)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub ząbek świeżego)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ulubione zioła (u mnie po pół łyżeczki oregano, majeranku i bazylii)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 8-10 plasterków szynki konserwowej
  • kawałek czerwonej papryki

Użyłam standardowej blachy z piekarnika (u mnie ma ona 40 cm x 38 cm).

Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy dodając do nich małymi porcjami gorącą wodę (cały czas ubijamy). Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką, zioła, starty ser, olej i czosnek. Dokładnie miksujemy. Do masy przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia i chwilę ucieramy.

W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy je porcjami do pomidorowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając.

Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Pozostawiamy ją do wystudzenia.

Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w dwóch rzędach plasterki szynki, a na samym początku układamy plasterki papryki. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy, od strony papryki. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę.

Przed podaniem kroimy w plastry.

Smacznego 😉

Pomidorowa rolada

Pomidorowa rolada

6 komentarzy

  1. oolga78:

    wyglada tak że już ślinka cieknie, ale mam pytanie o rozmiar blachy ? żeby mi za gruba nie wuszła albo ciacta braknie

    • Pati:

      Strasznie przepraszam za to przeoczenie 😉
      Użyłam standardowej blachy z piekarnika. U mnie ma ona 40 cm x 38 cm.
      Już wpisuje do przepisu i pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz