No i dopadła mnie moda na rolady XD Ostatnio bardzo popularna i wszechobecna jest rolada szpinakowa z łososiem. Ale nie o niej będzie tym razem, choć przepis pojawi się wkrótce. Moja dzisiejsza propozycja to pomidorowa rolada.
Przepis znalazłam gdzieś w internecie. Zachwycił mnie jej kolor i składniki. A że miałam już w planach zieloną roladę, doszłam do wniosku, że będzie się pięknie prezentować na stole z pomarańczową 😉
Rolada jest bardzo smaczna, a do nadzienia możecie dodać co tylko będziecie chcieli.
Pomidorowa rolada
Składniki:
- pól szklanki gorącej wody
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 g sera żółtego (startego na dużych oczkach tarki)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub ząbek świeżego)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ulubione zioła (u mnie po pół łyżeczki oregano, majeranku i bazylii)
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 150 g serka śmietankowego
- 1 łyżka śmietany
- 8-10 plasterków szynki konserwowej
- kawałek czerwonej papryki
Użyłam standardowej blachy z piekarnika (u mnie ma ona 40 cm x 38 cm).
Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy dodając do nich małymi porcjami gorącą wodę (cały czas ubijamy). Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką, zioła, starty ser, olej i czosnek. Dokładnie miksujemy. Do masy przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia i chwilę ucieramy.
W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy je porcjami do pomidorowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając.
Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Pozostawiamy ją do wystudzenia.
Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w dwóch rzędach plasterki szynki, a na samym początku układamy plasterki papryki. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy, od strony papryki. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę.
Przed podaniem kroimy w plastry.
Smacznego 😉
rolada wygląda bardzo apetycznie! 🙂
I smakuje genialnie 😀
bardzo efektowna 🙂
Dziękuję 😀
wyglada tak że już ślinka cieknie, ale mam pytanie o rozmiar blachy ? żeby mi za gruba nie wuszła albo ciacta braknie
Strasznie przepraszam za to przeoczenie 😉
Użyłam standardowej blachy z piekarnika. U mnie ma ona 40 cm x 38 cm.
Już wpisuje do przepisu i pozdrawiam 😉
Dzień dobry. Czy można roladę zrobic dzień przed podaniem? Czy będzoe równie smaczna
Jak najbardziej 🙂