Ptysioburger

Chcecie przygotować oryginalną przekąskę dla swoich znajomych, czy rodziny? Wsród przekąsek na blogu od jakiegoś czasu ogromną popularnością cieszy się przepisy na mini hamburgery. Jednak nie każdy z nas ma czas na przygotowanie od podstaw bułeczek. Znalazłam rozwiązanie dla zabieganych 😀 Ptysioburgery to szybsza wersja hamburgerów do przygotowania w kilka minut. Na pomysł wpadłam kiedy przeglądałam paczkę ze smakołykami od firmy Brześć 🙂 Ptysie są pyszne, chrupiące i zdecydowanie oryginalne – na pewno nikt jeszcze nie jadł Ptysioburgerów XD

Ptysioburger

Ptysioburger

(około 12 sztuk)

Składniki:

  • 12 ptysi (u mnie z firmy Brześć)
  • 3 plasterki sera najlepiej cheddara
  • 2 małe ogórki kiszone lub konserwowe
  • połowa pomidora
  • klika liści sałaty

Mięso:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • czosnek granulowany
  • świeżo mielony pieprz
  • 1-2 łyżki oleju

Sos:

  • 2 łyżki majonezy
  • 1 łyżka ketchup
  • 2 łyżeczki musztardy

Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Doprawiamy je musztardą, czosnkiem i pieprzem. Następnie dobrze je wyrabiamy i formujemy małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i smażymy kotleciki na średnim ogniu, aż nabiorą ładnie brązowego koloru. Gotowe odstawiamy, żeby puściły soki.

Następnie łączymy wszystkie składniki na sos. Później kroimy pomidorka i ogórki w plasterki, a ser dzielimy na małe kwadraciki.

Ptysie przecinamy na pół. Na dół układamy liść szpinaku, następnie mięso, ser, plasterek ogórka  i pomidora. Całość przykrywamy posmarowaną sosem górą ptysia i spinamy wykałaczką, żeby było stabilne. Podajemy na zimno.

Smacznego 😉

https://www.facebook.com/Brzesc/

https://www.facebook.com/Brzesc/

https://www.facebook.com/Brzesc/

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.