Chcecie przygotować oryginalną przekąskę dla swoich znajomych, czy rodziny? Wsród przekąsek na blogu od jakiegoś czasu ogromną popularnością cieszy się przepisy na mini hamburgery. Jednak nie każdy z nas ma czas na przygotowanie od podstaw bułeczek. Znalazłam rozwiązanie dla zabieganych 😀 Ptysioburgery to szybsza wersja hamburgerów do przygotowania w kilka minut. Na pomysł wpadłam kiedy przeglądałam paczkę ze smakołykami od firmy Brześć 🙂 Ptysie są pyszne, chrupiące i zdecydowanie oryginalne – na pewno nikt jeszcze nie jadł Ptysioburgerów XD
Ptysioburger
(około 12 sztuk)
Składniki:
- 12 ptysi (u mnie z firmy Brześć)
- 3 plasterki sera najlepiej cheddara
- 2 małe ogórki kiszone lub konserwowe
- połowa pomidora
- klika liści sałaty
Mięso:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- czosnek granulowany
- świeżo mielony pieprz
- 1-2 łyżki oleju
Sos:
- 2 łyżki majonezy
- 1 łyżka ketchup
- 2 łyżeczki musztardy
Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Doprawiamy je musztardą, czosnkiem i pieprzem. Następnie dobrze je wyrabiamy i formujemy małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i smażymy kotleciki na średnim ogniu, aż nabiorą ładnie brązowego koloru. Gotowe odstawiamy, żeby puściły soki.
Następnie łączymy wszystkie składniki na sos. Później kroimy pomidorka i ogórki w plasterki, a ser dzielimy na małe kwadraciki.
Ptysie przecinamy na pół. Na dół układamy liść szpinaku, następnie mięso, ser, plasterek ogórka i pomidora. Całość przykrywamy posmarowaną sosem górą ptysia i spinamy wykałaczką, żeby było stabilne. Podajemy na zimno.
Smacznego 😉